Krajalnica żywności 612p służy do krojenia wszelkiego rodzaju
żywności (od najbardziej miękkich pomidorów aż po twardą kiełbasę
i ser) na plastry o grubości w zakresie do 28 mm, w sposób szybki
i dokładny. Krajalnica jest zaprojektowana i wykonana w sposób
zapewniający utrzymanie najwyższych warunków sanitarnych. Obsługa maszyny
jest wyjątkowo prosta i maksymalnie bezpieczna. Unikalna ostrzarka
zapewnia utrzymanie wysokich parametrów ostrza noża krojącego. Umocowana
na stole płyta dociskowa umożliwia krojenie żywności do końca i bez
odpadów.
Wszystkie powierzchnie maszyny, mające kontakt z żywnością, są wykonane
z materiałów nierdzewnych. Odlewy i osłony aluminiowe są anodowane;
stół roboczy, osłona noża, płyta oporowa, nóż krojący oraz prowadnica
plastra są wykonane z materiałów nierdzewnych. Ostrzarka noża
i płyta dociskowa są chromowane.
Krajalnica 612p jest produkowana w dwóch wersjach, różniących
się przede wszystkim instalacją elektryczną.
- W wersji standardowej
maszyna posiada zainstalowany wyłącznik sieciowy, umożliwiający ręczne
włączenie i wyłączenie napędu noża.
- W wersji specjalnej (pokazanej
na ilustracji) napęd jest sterowany dwoma przyciskami START-STOP.
Zastosowanie tych przycisków uniemożliwia samoczynne włączenie krajalnicy
po chwilowym zaniku napięcia sieciowego.
W obydwu wersjach włączenie krajalnicy jest uniemożliwione przy zdjętej
lub poluźnionej osłonie noża.
Krajalnicę 612p należy codziennie, po zakończeniu pracy, czyścić z
tłuszczu i resztek żywności. Wszystkie elementy podlegające
czyszczeniu jak pokrywa noża, stół podawczy, płyta dociskowa czy
prowadnica plastra, mogą być zdemontowane bez używania jakichkolwiek
narzędzi. W celu ochrony przed skaleczeniem nóż krojący, po zdjęciu
pokrywy noża, jest zabezpieczony umocowaną na stałe osłoną
bezpieczeństwa.
Dane techniczne:
- Wymiary - 635x500x495 mm
- Nóż - 350mm
- Klasa bezpieczeństwa - IP 33
- Stół podawczy - 300x250mm
- Grubość krojenia - 0-28 mm
- Moc - 250 W
- Ciężar - 39kg